Tryghed i udsatte boligområder - Årsager til utryghed, indsatser for tryghed og tryghedsmåling i udsatte boligområder.

Udgivet af: CFBU - Center for Boligsocial Udvikling november 2012
Der er udbredt utryghed blandt beboerne i Danmarks udsatte boligområder. Det skyldes bl.a. hærværk og utryghedsskabende adfærd, og i mindre grad egentlig kriminalitet. Center for Boligsocial Udvikling (CFBU) har kortlagt kilderne til utryghed og udpeger indsatser, der kan bekæmpe utryghed i udsatte boligområder

Hvor tryg føler du dig ved at færdes i dit boligområde efter mørkets frembrud? Sjovt spørgsmål, det har jeg ikke lige tænkt over, vil mange danskere nok svare, og Danmark er da også blandt de fem tryggeste lande i den vestlige verden.

Det gælder imidlertid ikke en række udsatte boligområder, såsom Mjølnerparken og Tingbjerg i København, hvor der er udbredt utryghed blandt beboerne.

De seneste år har derfor med god grund budt på et væld af tryghedsindsatser som hotspot, gadeplansindsatser og tryghedsvandringer i udsatte boligområder for at imødekomme problemerne.

Men hvad er utryghed i et boligområde, og hvordan genskaber man trygheden? I nærværende undersøgelse har CFBU identificeret en række faktorer, som er afgørende for tryghedsniveauet i et boligområde. Derudover gennemgår undersøgelsen også en række hyppigt anvendte tryghedsindsatser og deres potentiale for at øge trygheden vurderes.