At leve med traumer

I filmen fortæller fem flygtninge, der lever med traumer, om deres kamp for at skabe sig et godt liv på trods af svære odds.

Filmen kan bruges i forskellige undervisningssammenhænge som afsæt til en snak om at leve med traumer og i eksil.

Center for Udsatte Flygtninge under Dansk Flygtningehjælp har lavet filmen ”At leve med traumer”. Her fortæller fem flygtninge, hvordan de lever med følgerne af voldsomme oplevelser under krig, overgreb og flugt, og hvordan det påvirker deres familie- og arbejdsliv. Fortiden kan ikke slettes, men fælles for flygtningene er, at de har lært at leve med deres traumer og skabt sig et godt liv på trods af de svære odds.

Filmen henvender sig først og fremmest til flygtninge, der selv har svært ved at få tilværelsen til at hænge sammen på grund af eksilstress og egne eller nære pårørendes traumer. De kan forhåbentlig lade sig inspirere af, hvordan filmens fem fortællere har taget kampen med traumerne op. På den måde er filmen tænkt som afsæt til en snak om emnet på for eksempel sprogskoler og rehabiliteringscentre. Men den kan også bruges af studerende, fagpersoner og andre, der har brug for en indføring i, hvordan det er at leve som flygtning i Danmark med traumer.

Den 20 minutter lange film er speaket på farsi, arabisk, somali og nepali og undertekstet på bosnisk, albansk, fransk og burmesisk.