Tegnefilm om asylbørn

Udgivet af: Dansk Flygtningehjælp september 2013
To tegnefilm lader asylansøgeres børn fortælle andre jævnaldrene om deres hverdag, håb for fremtiden og mareridt om den kaotiske verden, de er flygtet fra. Med filmene følger to online spil samt undervisningsmateriale til brug i skolen.

Langt flere asylbørn end danske børn oplever, at deres hverdag er ringe, og at deres sociale netværk er skrøbeligt, viser undersøgelser. De to film sigter derfor dels mod at nedbryde fordomme om asylansøgere, og dels mod at skabe øget forståelse for asylansøgernes situation blandt jævnaldrende.

De to kortfilm ”Solén: jeg altid husker far” og ”Jamila: hvis bare jeg kunne fly-ve” viser, hvordan børnene ukueligt skaber en hverdag i et dansk asylcenter på trods af den usikre ventetid, sygdom og splittede familier.

I den første film er det samtaler med den 8- årige pige Lorin, der danner grundlaget for hovedpersonen Jamilas oplevelser og historie. Hendes udtalelser er efterfølgende bearbejdet og indtalt på lydsiden af andre børn. Filmen kan derfor betegnes som en form for realistisk animeret børnefilm. 

Lydsiden i den anden film indeholder autentiske lydoptagelser med pigen Solén, der er en syrisk pige og flygtning på 10 år. Genremæssigt kan filmen derfor betegnes som en animeret dokumentarfilm. 

Med filmene følger et undervisningsmateriale og to computerspil, så klasser i indskolingen kan arbejde tematisk med emnet tværfagligt eller i fag som fx dansk, kristendomskundskab og historie. Udover visning på børnefilmfestivaler er det hovedsageligt tanken, at filmene skal anvendes til undervisningsbrug i grundskolens mindste klasser og på landets asylcentre.

Filmene er instrueret og tegnet af Jannik Hastrup, som også står bag blandt andet Cirkeline.

Dansk Flygtningehjælp, Amnesty International og Røde Kors har lanceret tegnefilmene i samarbejde med Dansk Tegnefilm.

Del din integrationsviden

Indsend rapport, håndbog eller lignende:
Udfyld skema her

Har du metoder og gode erfaringer, der ikke er beskrevet i en rapport?
Udfyld skema her