Benchmarking af kommunernes integrationsindsats på beskæftigelsesområdet

Udgivet af: KORA april 2014
Der er stor forskel på, hvor hurtigt ikke-vestlige indvandrere i de enkelte kommuner kommer i arbejde - selv når der tages højde for kommunernes rammevilkår. Det viser en benchmarkinganalyse, som KORA har udarbejdet for Ankestyrelsen.

Rapporten benchmarker kommunerne i forhold til hinanden for at se, hvor hurtigt deres udenlandske borgere fra ikke-vestlige lande integreres på beskæftigelsesområdet.

Benchmarkinganalyserne tager højde for, at kommunerne har forskellige rammevilkår, og at indvandrerne derfor har forskellige forudsætninger for at komme i arbejde eller uddannelse. Integrationssuccesen bliver målt ved at se på, hvor mange af kommunens indvandrere der kommer i beskæftigelse eller ordinær uddannelse inden for tre år og sætte det i forhold til, hvad man kan forvente ud fra kommunens rammevilkår. Ligger den observerede andel højere end den forventede andel, bliver det betragtet som en succes. 

Analysen er opdelt på tre grupper af indvandrere:

  • Indvandrere af ikke-vestlig oprindelse, der har boet i Danmark i mindre end ti år

  • Indvandrere af ikke-vestlig oprindelse, der har boet i Danmark i mere end ti år

  • Flygtninge og familiesammenførte under integrationsloven, der har fået opholdstilladelse i Danmark siden 2007

Kommunerne er inddelt i femtedele, alt efter hvor godt indvandrere af ikke-vestlig oprindelse klarer sig i forhold til kommunens rammevilkår, og kommunerne ligger ret forskelligt i de forskellige målinger. Der er ingen kommuner, der ligger i top ti i alle tre benchmarkinganalyser på beskæftigelsesområdet, men Billund, Jammerbugt og Lemvig ligger i den bedste femtedel.

Kontakt

KORA
Astrid Kiil
Købmagergade 22
1150 København K
Tlf.: 31163454
Del din integrationsviden

Indsend rapport, håndbog eller lignende:
Udfyld skema her

Har du metoder og gode erfaringer, der ikke er beskrevet i en rapport?
Udfyld skema her